Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Mišljenje pisanja, knjiga godine

Knjiga čiji je autor Boško Tomašević, pesnik, romanopisac, teoretičar i profesor na Univerzitetu u Insbruku a koju je objavila izdavačka kuća “Mali Nemo”, nagrađena je nagradom DKV za knjigu godine.

Žiri DKV za knjigu godine, u sastavu Nikola Strajnić, Nedeljko Terzić i Miloš Latinović, odlučio je da se nagrada za knjigu godine DKV, dodeli Bošku Tomaševiću za knjigu ogleda Mišljenje pisanja, u izdanju “Malog Nema” iz Pančeva.

Boško Tomašević (Bečej, 1947) je docent univerziteta. Držao je predavanja iz književne teorije, poetike, hermeneutike i književne epistemologije na univerzitetima u Frajburgu, Getingenu, Nansiju, Insbruku, Beču i Berlinu. Član je Evropske Akademije nauka, umetnosti i književnosti (Pariz), francuskog i austrijskog PEN-a, Francuskog društva pisaca (Pariz), kao i Austrijskog saveza pisaca (Beč).

 

Objavio je do sada oko dvadeset književno-teorijskih knjiga, tridesetak knjiga pesama, (na srpkom i nemačkom jeziku),, kao i dva romana. Nedavno mu je na na nemačkom jeziku objavljen prvi tom Izabrane poezije.

Tematika književno-teorijskih radova Boška Tomaševića je usmerena na probleme književne teorije kao sekundarnog diskursa, razlozima postojanja književne teorije, vrednovanju njenih ciljeva i rezultata.

Nagrada je uručena na Skupštini DKV, 3. marta , u Svečanoj sali Elektrovojvodine.

Tom prilikom, uručene su i nagrade za prevod godine Bogdanu Kosanoviću kao i za knjigu objavljenu na slovačkom jeziku Zlatku Benki, dok je posebno priznanje dodeljeno Slavomiru Gvozdenoviću.

Dodaj komentar


VRH