Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Ad libitum

УРАНИЈУМСКА ГРОЗНИЦА

Cena 1.400 DIN 
PDV (10%) 140 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.900 DIN 
-+
АЛЕКСАНДАР ДЕМАЈО

Након Комарца са дрвеном ногом, Александар Демајо новим романом Уранијумска грозница чврсто заузима позицију жанровског писца. Користећи се орвеловском матрицом у предочавању фикционалне стварности, Демајови јунаци су усамљени појединци који пркосе тоталитарној стварности. Управо оваква фабулативна окосница писцу служи као полазиште за приповедање мистериозне или авантуристичке приче са елементима трилера.

Служећи се књижевном техником пронађеног рукописа, Демајо на два нивоа приповедања, двоструком нарацијом, усложњава причу Уранијумске грознице. Наративним ткањем насталим из прожимања перспективе прошлости и садашњости, пажљиво бираним стилским изразом, приповедач испреда узбудљиву фикционалну причу о природном нуклеарном реактору на тлу Србије. Та прича као грозница потреса све актере замршених заплета и уверљивих расплета. У жижи тог заплета су студент Алекса и, како се временом испоставља, тајна  полицијска  агенткиња Милица, главни протагонисти овог вешто написаног романа.

После дединог погреба, Алекса долази у посед његових тајних дневника о геолошким истраживањима природног нуклеарног реактора који су открили, и за своје потребе користили, још нацистички окупатори. Са Милицом проживљава низ неизвесних и мистериозних догађаја у којима су им свакодневни живот и опстанак доведени у питање.  Поред обриса претходног рата чије последице трају и у послератном периоду, такође оптерећеном новим ратним претњама, драматичности снажно доприноси унутрашња и лична динамика двоје младих људи.  Међу њима се, осим дивљења, развија и нескривена симпатија која у једном тренутку прераста у умало кобну љубав. Миличина и Алексина истрајност, мозаичком поступношћу и мукотрпношћу, проналази трагове који воде одгонетању вишедеценијске тајне  приодног нуклеарног реактора у планинском амбијенту Србије.

(Из рецензије Данице  М. Савић)

Роман, латиница, тврд повез 252 стране.

Buđenje

Buđenje
Cena 600 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.020 DIN 
-+
Marina Tot

Onoga ko veruje da u pragmatičnom vremenu, na prelazu dva milenijuma, metafizička poezija više nije moguća, razuverava tekstualnost „Buđenja“. Nestabilnost duha epohe, u kojem su poljuljane ili pogažene sve vrednosti a da nisu uspostavljene nove koje bi mogle da ulivaju poverenje, u ovoj poeziji rezultuju svedenim i preciznim pesničkim iskazom. Njegova osobenost je da pesničkim iskustvom jedinstva misli i osećanja, istražuje metafizička pitanja života i smrti, opšteg poretka stvari u kojima je čovek samo funkcija kosmičkih sila.

Ćirilica; broširani povez, 93 strana;

ОЧЕВИДАЦ

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
СТРАХИЊА СУБОТИЋ

Роман Очевидац је интимна прича о трагању – о младићком трагању за сопственим „ја“, самоиспитивање испуњено тражењем смисла живота и постојања у једном свету чија је свакодневница све више испражњена од садржаја и значења. Писано једноставним и сведеним стилом, питко и лако читљиво, овај роман је, колико оглед из практичне адолесцентске психологије, толико и литерарно сведочанство аутора о вечно актуелној теми  трагања људског бића за смислом и за сопством, која се увек изнова поставља пред сваком јединком и сваком генерацијом, од када је света и  људског века.

(Из рецензије Душка Лопандића)

Ћирилица, тврд повез, 134 стране.

 

ДРУГА ОБАЛА

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
СЛАЂАНА ЈОТОВИЋ

Исприповедан у првом лицу, роман „Друга обала“ представља дубоко интимну исповест главне јунакиње. Приповедање блиско дневничким белешкама на моменте се приближава техници тока свести. „Друга обала“ Слађане Јотовић је првенствено роман стања. Неретко одступање од линеарног приповедања доприноси динамици унутрашњег живота и интензивирању осећаја тескобе главне јунакиње.

Слађана Јотовић уверљиво представља крах брачног живота уоквирујући га напетом атмосфером рата деведесетих година. Ауторка настоји да кроз преиспитивања главне јунакиње да одговоре на питања како престаје љубав и како наставити живот након престанка љубави. Одређујући властити идентитет улогом супруге и мајке, јунакиња Слађане Јотовић га неће доводити у питање све док не почне да сумња у супругову верност. Метафора друге обале стога представља трагање за сопственим идентитетом, мукотрпну борбу са собом, одговор на питање како живети након љубави.

Ћирилица, тврд повез, 130 страна

ОТИСАК ЖИВОТА

Cena 700 DIN 
PDV (10%) 70 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.130 DIN 
-+
МАРИНА ТОТ

Седма књига, Отисак живота, најзрелије је песничко остварење Марине Тот.  Оно садржи и сажима искуство  њеног  целокупног досадашњег  певања. Ово запажење односи се како на тематски  и  мотивског круг  унутар којег је ауторка развијала песнички светоназор, тако и на  поступке  градње  песме и одговарајуће форме који су се временом искристалисали као стваралачки оквир.  Сазревање  песничког  субјекта,  препознатљиво  је  по  поступно стеченој  вештини    да    обрађиване    теме   и   мотиве,   оне    који   се      појављују   од   првих  оглашавања,  песмотворно  прерађује  и  надграђује,   уздижући  их   на   раван  поетског  симбола.   У  међувремену  дораставши   до   стишаног  песничког  исказа,   доследно   комбинујући   слободни   и  везани  стих,  ауторка  истрајава  у  истраживању  такозваних  вечитих  тема и метафизичких  димензија   песме.   Реч  је  о  томе  да  мисаона  промишљања   стварности  која,  у песничком дозревању, из другог или позадинског прелазе у први план песничког  сликописа.  И  да  аналитички  спретно   уклопљена  у  описне  песме,  ова  промишљања резултирају сведеном и прецизном песничком реченицом, стихом  ослобођеним  празних  стилских  и  рефлексивних  ходова. Управо  назначени  песнички  свет  и  начин  његовог  установљавања, очигледно    пажљиво  развијан  у  целини  Отиска живота, због чега књига заслужује читалачку  пажњу.

Ћирилица, тврд повез, 116 страна.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
Branko Jereminov

Radnja romana Kraj prvog poluvremena odvija se u svlačionici, u pauzi između dva poluvremena, dok se glavni junak Džošua retrospektivno priseća svog života, od najranijih košarkaških početaka. Verujući u svoj životni san, iz rodnog, seli se u „grad iznad vinograda“, gde upoznaje Ejmi, neodoljivu čirlidersicu. Njihova romansa, nakon nekoliko godina, ipak, okončava raskidom. U prvom delu romana fragmentarne strukture smenjuju se događaji iz Džošuine dalje i nešto bliže prošlosti, unutrašnja previranja i traganja za razlogom, kako raskida, tako i pojedinih Ejminih postupaka. Introspektivno preispitivanje glavnog junaka  rezultira  fikcionalnim prijateljstvom  u Argentini,  sa starcem Dijegom, sa kojim svake večeri vodi neiscrpne razgovore.  Nakon  povratka u domovinu, Džošua nastavlja svoj život bez Ejmi. U daljem razvoju pripovednog toka, nadahnut avanturističkim duhom, protagonista Džošua sa prijateljem Aleksom odlazi u Amsterdam, potom sam provodi neko vreme na primorju. Po krštenju  u  crkvi nadomak rođakоve kuće, odlazi u Dohu gde započinje novu takmičarsku sezonu u jednom od katarskih košarkaških klubova. Na ovim putovanjima ga i dalje prati Dijego, a njihovi razgovori sve  češće prerastaju  u  žučne rasprave.  Smrt oca ponovo ga vraća u domovinu. Tek  tada shvata da  mu  u  potrazi  za  životnim  dražima, uzimajući  ljude  zdravo  za  gotovo,  izmiče smisao života. Ispričan glasom neobičnog, velikodušnog i neiskvarenog pripovedača, ovaj roman o odrastanju je psihološka studija karaktera iz svakodnevnog savremenog života.

Latinica, broširan povez, 172 strane

OTISAK VREMENA

Cena 600 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.020 DIN 
-+
Marina Tot

Nova zbirka pesnikinje Marine Tot Otisak vremena je osveženje u misaonoj poeziji. Umno, analitički, zadirući u srž problema, pesnikinja traži odgovore na mnoga pitanja, takozvane večite teme.  Misaoni sadržaji lepo  su uklopljeni i u opisne pesme. Što se ritma tiče, tih je i nenametljiv. Njen stil je izgrađen, specifičan. U pevanju koristi rimu, ali ne robuje formi. Nema uobičajenog, dobro poznatog metričkog postupka karakterističnog za tercine, katrene, sonete. Stihovi su različite dužine, ali se skladno rimuju. Ili kombinuju sa slobodnim stihom. Knjiga je namewena pravim ljubiteljima poezije.

Ćirilica, broširan povez, 80 strana.

Komandant i Margita

Komandant i Margita
Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
Neda Kovačević

Roman u kome se kao jedan od junaka pojavljuje, i kao dobri duh prožima ga od početka do kraja, Margita Stefanović, pored Milana Mladenovića, spiritus movens kultne grupe poslednjih decenija XX veka, EKV.
Uzbudljiva priča o neobičnom četvorouglu, s tenzijom napetog trilera.
Lako se čita i dugo pamti.
Ubistvo. Misterija. Ko je ubica? Ko ubijeni?
Pisac romana suočen s likovima koje je stvorio. Ko koga, zapravo, stvara?
Ko piše? Ko su čitaoci? Ko junaci? Da li je moguće to razlučiti?

Ćirilica; broširani povez; 106 strana;

Tajna vile Moro

Cena 900 DIN 
PDV (10%) 90 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.350 DIN 
-+
Miljan Marković

U čemu je tajna vile Moro? Ko su njeni stanari i gosti? Kakav je njihov život izmedju iluzije i stvarnosti? Kakve izazove nameće traganje za sopstvenim identitetom i potreba da se prevaziđe sopstvena priroda? O ovoj i drugim vaznim temama u borbi dveju vrsta, ljudi i vampira, otkrijte u uzbudljivo i nepredvidivo napisanom žanrovskom romanu Miljana Markovića "Tajna vile Moro".

Latinica; broširani povez, 198 strana;

Oni će (opet) doći

Oni će (opet) doći
Cena 650 DIN 
PDV (10%) 65 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.075 DIN 
-+
Milenko Popadić

Roman koji se čita sa znatiželjom. U formi fantastične mitske priče govori o večnim temama borbe Dobra i Zla, kao i o snazi iskrene i istinske ljubavi.

Latinica; broširani povez, 176 strana;

Pages

Subscribe to RSS - Ad libitum

VRH