Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Hrestomatija

ВЕЛИКЕ ЖЕНЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Cena 5.000 DIN 
PDV (10%) 500 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 5.800 DIN 
-+
СЛАВИЦА ПОПОВИЋ ФИЛИПОВИЋ
Велике жене у Великом рату Славице Поповић Филиповић је капитално дело, настало као резултат двадесетогодишњих истраживања у области културе сећања, историје Првог светског рата (са посебним освртом на историју медицине и санитета), културне дипломатије, историје сифражетског покрета у свету, Европи и Србији, хуманитарног и филантропског деловања.
Реч је о јединственом делу о по свему изузетним хероинама којима припада незаобилазно место у српској историји Првог свеског рата. О подвижничком раду више од 2.000 лекарки, сестара и болничарки у саставу болница Српског Црвеног крста, Болница шкотских жена, болница Српског потпорног фонда и других добротворних друштава, у Србији и у избелиштву, у време Великог рата.
Жртвујући своје животе, делиле су страдање српске војске и народа током свих немилосрдних ратних дејстава и њихових последица: у епидемији трбушног, повратног и пегавог тифуса, у повлачењу преко Албаније, у избеглиштву на Крфу, на Солунском фронту, Корзици, у Француској, Тунису и на Руском фронту и Добруџи. По ослобођењу, многе су се вратиле и наставиле да помажу обнављање разрушене земље. Иако се од тада навршило више од сто година, њихова казивања још увек сведоче о народу правих дивова, прелепој земљи, јединственом српском гостопримству, ратним данима испуњеним великом тугом, али и срећом да је њихова мисија посвећена малом, а храбром српском народу.
Ауторка исписује саге о патријархалним српским женама, првим српским и страним лекаркама, британским сифражеткињама, француској контеси, руској племкињи, шкотским женама, америчким, аустралијским и канадским хуманисткињама, књижевницама, сликаркама, новинаркама, величанственим дамама и хероинама са Атлантика и Пацифика, свакој посвећујући по једно поглавље:
 
Љубица Луковић (прво поглавље); др Анђелија Јакшић (друго поглавље); др Елси Мод Инглис (Dr Elsie Maud Inglis, треће поглавље); др Изабел Емзли, Леди Хатон (Dr Isabel Emslie, Lady Hutton, четврто поглавље); Баронеса Евелина Хаверфилд (Scottish Baroness Evelina Haverfield, пето поглавље)Надежда Петровић (шесто поглавље); Делфа Иванић (Delfa Ivanich, седмо поглавље); др Розали Мортон (Dr Rosalie Slaughter Morton, (осмо поглавље), Леди Маргарет Лејла Пеџет, Леди Пеџет (Dame Lady Leila Paget, девето поглавље); Гертруда Карингтон Вајлд (Mrs Gertrude Carrington Wilde, десето поглавље); Хана Хенкин Харди (Mrs Hannah Hankin Hardy, једанаесто поглавље); Јелена Лозанић Фротингам, дванаесто поглавље); др Агнес Бенет (Dr Agnes Benet, тринаесто поглавље); Лена Александра Јовичић (Lena Alexander Yovitchitch, четрнаесто поглавље); Мабел Стобарт (Mrs Mabel Annie St Clair Stobart, петнаесто поглавље); Олив Келсо Кинг (Olive Kelso King, шеснаесто поглавље); Мари де Шабан ла Палис (Comtesse Marie de Shabannes la Palice, седамнаесто поглавље); Мадам Данлоп Грујић (Madam Mabel Dunlop Grouitch. ссамнаесто поглавље); Александра Павловна Хартвиг, деветнаесто поглавље); др Славка Михајловић Клисић, двадесето поглавље); др Харијет Макмилан Кобурн (Dr Harriet Macmillan Cockburn), двадесетпрво поглавље).
 
Од уводне речи писана на српском и енглеском језику, књига садржи 21 поглавље, свако пропраћено резимеом на енглеском језику и списком релевантне литературе,  а у завршном делу је окруњена индексом имена,  рецензијом проф. др Вељка Тодоровића,  захвалношћу ауторке бројном сарадничком тиму и белешком о ауторки.
 
Рецензент: проф. др Вељко Тодоровић
Латиница, тврд повез, 762 стране
Цена без ПДВ-а:  5.000,00 дин; цена са ПДВ-ом: 5.500,00 дин; трошкови слања:  500,00 дин
 

Pančevačka klavirska muzika

Pančevačka klavirska muzika
Cena 799 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.179 DIN 
-+
Marija Ligeti Balint

Zvučno putovanje po Pančevu započinje 1877. godine kada je nastala najstarija kompozicija koja je uvrštena u zbirku, pa sve do klavirske muzike današnjih dana. Budući da je Pančevo multietnički grad, i biografski podaci sa kratkim opisom klavirske muzike mogu se pročitati na 4 jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom i engleskom. 

Pančevačka klavirska muzika je zbirka u kojoj se nalazi 25 klavirskih kompozicija nastalih iz pera 5 pančevačkih kompozitora: Mite Topalovića, Petra Josimovića, Marije Ligeti Balint, Melinde Ligeti i Želislave Sojak. Delić blaga domaćeg stvaralaštva koje vredi imati.

Latinica; broširani povez; 157 strana.

Prolegomena za enciklopediju kraja jednog života

Prolegomena za enciklopediju kraja jednog života
Cena 900 DIN 
PDV (10%) 90 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.290 DIN 
-+
Radoman Kordić

O smrti se ne može pisati. Valjda zato što o smrti mogu pisati samo živi - i to o tuđoj smrti. Kordić zato iz osnova menja perspektivu filosofskog diskursa o smrti. Najpre, umesto o smrti on govori o kraju jednog života kao jedinoj mogućoj enciklopediji smrti, o enciklopediji koju nije moguće artikulisati, i u kojoj je sadržano sve znanje o smrti. To nije jedini paradoks kojim se Kordić u knjizi bavi, niti jedini paradoks kraja života. Već i stoga, i naročito po duhovitoj, ironičnoj, humornoj, antifilosofskoj argumentaciji Kordićeva knjiga odudara od klasičnih rasprava o smrti.

Latinica; broširani povez; 254 strana.

Engleska književnost kod Srba 1900-1945. kroz časopise.

Engleska književnost kod Srba 1900-1945. kroz časopise.
Cena 799 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.179 DIN 
-+
Mirjana N. Matarić

Pored toga što je kao kao istraživački rad korisna, ova knjiga je savremena jer je njena sadržina i sadržina obrađenih časopisa i danas aktuelna i biće aktuelna sve dok učimo od onih koji su prošli kroz naš stepen razvoja i čije iskustvo (pozitivno ili negativno) može da nas upozori šta prihvatiti a šta odbaciti, pre nego što, iz neobaveštenosti, platimo preskupu cenu.

Ćirilica; broširani povez, 331 strana;

Studija strave: Eeseji o horor žanru

Studija strave: Eeseji o horor žanru
Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.180 DIN 
-+
Dejan Ognjanović

Horor žanr u srpskoj sredini do sada nije bio predmet ozbiljnog proučavanja. Najčešće ignorisan, ređe potcenjivan ili napadan, uglavnom je bio prepušten zanimanju amatera, ili usputnim napomenama kod retkih ozbiljnih proučavalaca. Sveden na fusnotu ili sporednu ulogu u radovima o drugim temama, horor je tretiran ili kao nešto što se podrazumeva pa ne zahteva definisanje, ili kao nešto što i ne zaslužuje dublje istraživanje. U svakom slučaju, bilo da se o hororu govorilo s razumevanjem ili bez razumevanja, on sam je ostao nedefinisan. Objedinjene, opšte studije o poetici, estetici i filozofiji horora kao žanra na srpskom jeziku - nema. "Studija strave" je pokušaj da se ta praznina bar donekle popuni.

Latinica; broširani povez; 235 strana.

Želja. Početak mišljenja

Želja. Početak mišljenja
Cena 650 DIN 
PDV (10%) 65 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.015 DIN 
-+
Radoman Kordić

Nikada problem želje, od kada je postavljen - a postavljen je s početkom svesti, s početkom ozbiljnog mišljenja čoveka, sa pojavom ljudske želje - nije izazvao toliko interesovanje kao u poslednje dve decenije XX veka. Objavljene su desetine knjiga o želji. Ovo (ponovno) otkrivanje želje, u neku ruku i same želje, kao prvo otkriće, u knjizi Radomana Kordića otkriva ono što bi želja mogla da bude a što nije precizno imenovano. U tome je jedan od glavnih doprinosa ove studije istraživanju temi želje i njenog odnosa prema početku mišljenja.

Latinica; broširani povez; 253 strana.

Njujork u filmovima Martina Skorsezea: analize lokalističkih situacija

Njujork u filmovima Martina Skorsezea: analize lokalističkih situacija
Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.180 DIN 
-+
Mr Ljubinka Savčić

Ukazivanjem na znakovne potencijale, ova knjiga uspeva da stvori univerzalni obrazac citanja gradskog prostora u bilo kom filmskom/ univerzalnom tekstu. Savršeno teorijsko promišljanje, precizna argumentacija, zanimljiva tema i studije slučaja stalno su praćene pitkim i akribičnim stilom izlaganja koji obećava da će knjiga naći brojne obožavaoce Njujorka čiji je ekranski odraz u našim saznanjima i zamišljanjima zamenio onaj pravi a u skladu sa simulakrativnim dobom u kome živimo.

Latinica; broširani povez; 130 strana.

Studije slučaja

Studije slučaja
Cena 900 DIN 
PDV (10%) 90 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.290 DIN 
-+
Dr Miško Suvaković

Tekstovi se bave diskurzivnom analizom izvođenja identiteta u umetničkim praksama. Knjiga je ilustrovana analiziranim fotografijama i slikama.

Latinica; tvrdi povez; 207 strana.

Poetika filmske režije

Poetika filmske režije
Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.180 DIN 
-+
Dr Nono Dragović

Kinetička teorija filma sa posebnim akcentom na vremenoprostorne aspekte filmskog dela. Prilog uz knjigu: DVD izdanje filmova Usta puna zemlje i Rizničari.

Latinica; broširani povez; 240 strana.

Pages

Subscribe to RSS - Hrestomatija

VRH