Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Sadašnjost i budućnost knjige

Štampana knjiga je, na žalost mnogih ljubitelja knjige, jedan od onih predmeta koji ćemo sve manje viđati u godinama koje dolaze. Sama popularnost elektronskih knjiga jedan je od najvećih pokazatelja uticaja tehnologije na kulturu. Već sada je jasno da su korisnici bibliotečkog fonda svuda u svetu zainteresovani da sve knjige budu digitalizovane i dostupne svima putem interneta, a na tom planu su u svetu najviše uradile Južna Koreja i Kina koje su u potpunosti digitalizovale svioj bibliotečki fond, Ipak, budućnost knjige u ovom trenutku je još uvek neizvesna, a u toku je borba štampanih knjiga protiv digitalnih tj. tradicije protiv inovacije. Mnogi još uvek odbacuju novu tehnologiju zato što im je draže da drže klasičnu knjigu u rukama. Sa dosta skepse je prihvatana mogućnost dužeg čitanja sa ekrana, dok je opcija da sa sobom u torbi, u tankom aparatu veličine male sveske, nosite čitavu biblioteku knjiga i časopisa delovala neverovatno.

Onda se pojavila tehnologija nazvana e-ink (elektronsko mastilo) i rešila problem, uz dodatu prednost minimalne potrošnje energije i neverovatno dugog veka trajanja baterije (jednim punjenjem baterije možete prelistati do 8000 stranica, jer se kod ovih čitača baterija troši samo kod menjanja prikaza/stranice). Uvođenjem u masovnu proizvodnju pokrenut je trend razvoja digitalnih knjiga ili čitača elektronskih izdanja (e-book reader). Najviše je u početku odmakao Sony, ali su danas primat preuzeli lanci knjižara (Bans&Noble i Borders) i onlajn prodavnice knjiga (Amazon). Naravno, postoje i brojni nezavisni proizvođači koji traže svoje mesto na tržištu i pokušavaju da ponude proizvode koje drugi nemaju, ili iste proizvode po pristupačnijoj ceni.

Svakome ko prati razvoj IT industrije veoma je dobro poznat ovaj koncept, a nove vrste tablet uređaja samo dodatno proširuju mogućnosti. Neki imaju pristup internetu, mogućnost pregleda slika kao i slušanje muzike, igranje kompjuterskih igara…. Kupovinu ovog uređaja može podstaći i veliki broj knjiga koji je dostupan preko Interneta po povoljnijoj ceni ili izbor iz velike arhive besplatnih knjiga ili onih koje amazon prodaje zato što su im istekla vlasnička ili autorska prava.

Najveća onlajn prodavnica knjiga Amazon, maja ove godine je objavila da prodaje više elektronskih nego štampanih knjiga, ne računajući besplatne knjige, a generalni direktor Amazona izjavio je kako se to dogodilo ranije nego što su se nadali. Oni su ovladali tržištem elektronskih knjiga sistemom digitalne distribucije i e-čitačem, poznatim pod imenom Kindle.

Apple je takođe predstavio svoj tablet računar iPad i jednu novu, veoma važnu uslugu - digitalnu knjižaru pod nazivom iBookstore. Na taj način je poremetio planove Amazonu. U odnosu na iPad, Kindle ima jednu veliku prednost: njegov ekran se zasniva na tehnologiji e-mastila, što znači da je crno-beli i znatno manje atraktivan u odnosu na LCD ekran na iPad-u, ali je višesatno čitanje na njemu prijatnije. Ali, hardver je samo jedan deo slagalice. Knjige koje kupite preko Kindle-a možete da čitate samo na Kindle-u i dobićete ih u Amazonovom zaštićenom formatu AZW, što znači da ne možete da ih otvorite na drugom uređaju. Uređaj iPad podržava otvoreni i vrlo popularni standard EPub, a isti standard podržava i većina drugih elektronskih čitača.

Bez obzira na to za koji čitač se odlučite pogodnosti koje idu u prilog elektronskim knjigama su mnogobrojne. Navedimo samo neke.

Prenosivost - možete nositi celu svoju biblioteku sа vаmа u jednom e-book reаder-u, i dа uživаte u ponovnom čitаnju ili referencirаnju stаrih knjiga.

Cenа - Bez obzira na ulaganje u kupovinu e-book čitača, kupovinom elektronskih knjiga (što se posebno tiče ljudi koji dosta čitaju) mogu uštedeti dosta novca jer su elektronske knjige mnogo jeftinije, a mnoge se mogu naći čak i besplatno.

Pristup internetu - većinа čitаlаcа imа pristup internetu i može dа ponudi nаprednije funkcije, kаo što su integrаcijа sа onlajn rečnicimа i enciklopedijаmа. Oni tаkođe čitaocima mogu dа ponude pretplаtu nа čаsopise i blogove.

Pretrаgа - čаk i u nаjbolje napravljenoj knjizi indeksi ne mogu dа pariraju dobro nаprаvljenoj pretrаzi. U samo par sekundi i uz pomoć par reči ili slične fraze možete naći deo u knjizi koji vas zanima i kome želite da se vratite.

Nаpomene - ako želite dа imate beleške u svojim knjigаma, ebook vаm dаje tu mogućnost kao i mogućnost dа se trаži kroz beleške.

Trаjnosti - zаmislite, ebook može trаjаti večno (tj. knjige koje će te čuvati na svojoj memoriji), а štаmpаne knjige mogu dа propаdnu tokom vremenа. Međutim, ovаj аrgument zаvisi od kvaliteta eBook Reаder i kompаnije koja izrađuje te čitаče.

Distribucijа - drugа mogućnost je ideаlistički mogućnost dа distribuirа e-knjige nа lokаcije koje bi mogle logistički zаbrаniti veliki broj štаmpаnih knjigа.

Bez obzira na sve navedene činjenice, tržište u Srbiji još uvek nije spremno za ovakvu budućnost. Još uvek se ne mogu nabaviti svi modeli čitača niti naručivati neke knjige iz određenih zemalja, a zbog zaštite autorskih prava i nespremnosti tržišta, izdavači se još uvek drže klasičnih izdanja.

Dodaj komentar


VRH