Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Jedna drugačija književna nagrada: “Mali Nemo”

Književne nagrade sastavni su deo književnog života: autorima su podsticaj i inspiracija za dalje stvaranje, čitaocima su svojevrsni putokaz i preporuka za čitanje.

Pre četiri godine, dugo godina pripremana, ideja Milana Orlića, glavnog urednika izdavačke kuće “Mali Nemo”, postala je stvarnost. Ustanovljena je književna nagrada “Mali Nemo”. Anonimni konkurs (radovi se šalju pod šifrom, a šifre se otvaraju tek posle konačne odluke), stručan i nepristrasan žiri i kvalitet teksta kao jedini kriterijum. Četiri dobra pisca i četiri dobre knjige, odlične reakcije čitalaca i pozitivne kritike stručne javnosti - dovoljan su dokaz da je početna formula zapravo dobro i promišljeno izabrana.

 

Nakon Aleksandra Marčićeva (”Gresi svetog Maksa”), Aleksandra Novakovića (”Keltska priča”) i Violete Ivković (”Trpezarija”), od ove godine, na listi dobitnika nagrade “Mali Nemo” našlo se i ime Nataše Atanasković i roman “Konj, lula i crveni cvet”. Ovo je priča o snazi umetnosti i neuhvatljivim silama koje je usmeravaju. Ideja o životu koji je fantastičniji od njegove umetničke slike, obrađena je kroz priču o svojevrsnom ljubavnom trouglu koji započinje dijalogom muzike i slikarstva a završava se u književnom tekstu. Stalno menjanje pripovednih perspektiva i narativnih planova, kombinovanje ispovednog tona i čitaočevog praćenja neposrednih dešavanja, čine ovaj roman nepredvidivim do samog kraja. Miroova slika “Konj, lula i crveni cvet” je umetnička konstanta koja usmerava radnju i ponašanje likova. Roman je pisan jasnim, preciznim stilom koji odlikuju zanimljivi dijalozi. Životna priča glavnih likova poslužila je autorki da još jednom postavi večita pitanja o smislu i svrsi umetnosti. Na čitaocima je da pronađu njihove odgovore.

Nagrađena knjiga biće predstavljena publici na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu “Mali Nemo”. Nagrada (statueta “Mali Nemo”, rad umetničke radionice “Kuzmanović” iz Smedereva) biće dodeljena u sredu, 27. oktobra, u 16.00, u sali “Borislav Pekić”, na Beogradskom sajmu.

Dodaj komentar


VRH