Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

IPTV (Internet protokol televizija)

Servisi televizijske difuzije postaju digitalni i interaktivni, tako da tehnološki zahtevi postaju sve složeniji. Razvojem telekomunikacija, a posebno tehnika prenosa, pojavila se mogućnost da se preko standardnih telefonskih struktura prenosi veliki broj podataka. Tako postaje moguć prenos digitalnog TV signala do velikog broja domaćinstava preko telefonskih parica. Evolucija obuhvata digitalnu televiziju, multimedijalne telekomunikacije i personalne računare povezane na Internet. Sadržaj se prenosi preko javnog interneta i naziva se IPTV.

IPTV (eng. Internet Protocol TV) je usluga koja je bazirana na ADSL tehnologiji, i koja korisnicima osigurava da mogu na svom TV-u pratiti televizijske i radio kanale – pa tako i koristiti brojne interaktivne usluge. Mnogi ljudi mešaju Internet televiziju sa IPTV. Kod Internet televizije video se propušta sa servera na kome je taj materijal već uskladišten, dok je IPTV prava televizija koja se propušta kroz internet mrežu.

IPTV predstavlja fenomen kojim je korisnicima omogućeno da aktivno učestvuju u programu koji gledaju, i menja standardnu televiziju od tradicionalne, jednosmerne pasivne zabave, u dvosmernu aktivnu zabavu i komunikaciju. Uz pomoć IPTV-a gledaoci mogu da, uz gledanje televizije, četuju sa prijateljima, surfuju Internetom ili čitaju najnovije vesti.

Ono što je za korisnika najvažnije jeste da on dobija digitalnu sliku izuzetnog kvaliteta koju dosad nije mogao videti na televizoru, izuzev kada je gledao filmove sa DVD plejera. IPTV usluga ima mogućnost nadogradnje i na High Definition sadržaje (HD sadržaje).

Ključna i najvažnija prednost za korisnika jeste njegov prelazak u digitalnu i interaktivnu sferu televizije. Pored živih kanala, IPTV podrazumeva i brojne druge usluge direktno na TV ekranu korisnika, kao što su: virtuelni video klub, mrežno snimanje programa, mogućnost gledanja programa unazad, igranje unutar IPTV sistema, roditeljska kontrola video sadržaja…

Najčešće korišćene usluge koje imaju svi operateri i koji predstavljaju osnovu IPTV sistema su VoD (Video on Demand). Ova usluga predstavlja mnogo prefinjeniju verziju video kluba. Video na zahtev omogućava krajnjem korisniku da iz svoje kuće traži i naručuje filmove koje želi iz baze operatera, preko interaktivnog programskog vodiča. Interaktivni vodič je set informacija o filmovima prikazan na TV ekranu i pruža mogućnost krajnjem korisniku da preko navigacione tastature vrlo lako pretražuje po vodiču, selektuje sadržaj koji želi da gleda, premotava unapred, unazad, prekida emitovanje i ponovo pušta film. Takođe, tu je i upravljanje sadržajem u realnom vremenu, pauziranje, premotavanje unazad ili vraćanje na gledanje kanala u realnom vremenu. Sve ovo znači da možemo pauzirati neku emisiju ili film u toku gledanja, a zatim nastaviti sa gledanjem kada želimo, bez propuštanja delova programa, a zatim u toku reklama premotati unapred i vratiti se na “real time” gledanje.

Digitalni video rekorder predstavlja revolucionarni način gledanja TV programa. Snimanjem direktnih prenosa, sami kreiramo svoj raspored gledanja sa sadržajem koji želimo i kada želimo da gledamo. Možemo zakazivati snimanje kada nismo kod kuće i praviti svoj raspored gledanja. Na ovaj način TV program postaje uvek dostupan i propuštene emisije, serije, utakmice, muzički koncerti, uvek mogu da se naknadno odgledaju, kada vreme i obaveze dozvole. Sve je, dakle, pomereno u vremenu po želji korisnika.
Pre svega, da bi se primio ovakav signal, u domaćinstvu se pored ADSL modema za internet mora instalirati i tzv. set-top-box, odnosno digitalni prijemnik koji dekodira video signal i reprodukuje ga u analognoj formi. STB predstavlja osnovnu korisničku opremu, koju dobijamo od provajdera usluge. Pruža korisnički i upravljački interfejs za video servise. Sa jedne strane se priključuje na SCART priključak TV-a, a sa druge strane na ADSL modem.

U Srbiji, u kojoj se klasična televizija gleda u proseku jedan sat više dnevno u odnosu na ostatak Evrope, i gde se ne možemo pohvaliti značajnijim procentom kompjuterski pismenog stanovništva, ekspanzija ovog novog medija će verovatno malo zakasniti, ali kada zaživi, verujemo da ćemo svi uživati gledajući omiljeni TV program bez prekida tokom kojih nas obaveštavaju šta da uradimo da nam “veš mašina živi duže”, i sve to u terminu koji sami odaberemo.

Dodaj komentar


VRH