Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Manuskript

ЧУВАРИ КЉУЧА

Cena 1.100 DIN 
PDV (10%) 110 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.570 DIN 
-+
МАРКО МИЛ ПОПОВИЋ

Роман У потрази за Рибером Марка Мил Поповића читаоца суочава са вечитом темом трговине, фалсификовања и кријумчарења уметничких дела. Главног јунака, историчара уметности Душана Арменског, аутор сигурном руком води кроз лавиринте тајни, интрига и обмана, лажи и убистава.

И у књизи, Чувари кључа, Поповић је веран идеји да је уметност најузвишенији идеал, предмет вере и веза са праисконом. У новим авантурама Душан Арменски трагa за вековима чуваном реликвијом и тајном. Расветљавајући прошлост и садашњост, укључујићи и искушења династије Лазаревића, Бранковића и краљевске лозe Карађорђевића, роман се ипак завршава тријумфом и победом добра.

Поповић наглашава да увек постоји и зло које је непромењено, иако се мењају његови починиоци. У форми трилера, једноставним и убедљивим стилом и језиком, као и у претходном роману, аутор води радњу на више истовремених планова и, као да је време стало, појачава утисак свевремености уметничког стваралаштва.

Ћирилица, броширани повез, 220 страна

САМОГРАД

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
САША НИШАВИЋ

Саша Нишавић нам поново доноси дарове враћајући се из песничке потраге за смислом као из лова у ком је свако и ловац и ловина. Изнова се затиче у призорима скрнављења свега лепог и племенитог, у свакодневици и у сновиђењу, сведочећи општи пад, расуло, расап и растројство човеково, и упркос томе не губи веру у препород, преображење, у Бога и у Добро. Држи се за ону исту петељку – монашку молитву, и сам тихо појући, петељку на којој се држи и његов народ и читав свет. Самоград је певанија која сама настаје и утврђује се хиљадама руку, као у оном дивном, данас готово заборављеном обичају званом моба, када су се у слози и полету људи удруживали да пожњу жито, саграде кућу или пропуте пут. Или је песник Нишавић може бити у дослуху са чувеним чилеанским архитектом Алехандром Аравеном, (који је недавно гостовао у Новом Саду), чији је концепт полузавршене куће, коју власник потом по свом дограђује и завршава, постао познат у свету. Било како било – песник из Самограда на крају закључује да му на овом свету није остало ништа – осим Твоје руке Која ми ране вида. И свећу пали...

(Из рецензије Драгана Марковића)

 

Пјесме Саше Нишавића у збирци Самоград, као и у осталим његовим књигама, представљају примјер модерног пјевања и мишљења. Призоре из свакодневице, наоко једноставне, Нишавић пропушта кроз сопствену решетку језика, дајући посматраним призорима један дубљи, метафизички смисао. Нишавићеви стихови наводе нас да се дубоко замислимо над собом и судбином свијета, чији смо дио. Привидној свемоћи зла, монструозности насиља, Нишавићев лирски глас супротставља сопствену крхкост и саосјећајност. Једна пољска пјесникиња заговарала је да пјесме буду онолико дугачке, колико се може урезати на ауторовом челу. По нашем увјерењу, лирика Саше Нишавића испуњава овај строги, тешко достижни услов. Док читамо његове стихове, осјећамо бол, који је и пјесник осјећао, а потом га алхемијским поступком претворио у злато поезије.            

(Из рецензије Слободана Јовића)

Ћирилица, брширани повез, 76 страна

 

НАДА, ПУТОКАЗ

Cena 1.600 DIN 
PDV (10%) 160 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 2.120 DIN 
-+
ПРЕДРАГ БЈЕЛОШЕВИЋ
Пјесник Предраг Бјелошевић је дебитантском збирком Горка слад (1977) дао  до  знања да говори својим, другачијим гласом, с претензијом да иновира језички израз и облик пјесме, уз ризик да не буде схваћен и прихваћен.(Уосталом, „од аплауза се моја пјесма расплаче“, рећи ће касније у једној пјесми збирке Из међупростора, 1989).Бјелошевић и даље пјева против струје, као што је чинио и када је то било политички непожељно. О томе свједоче неке од његових упечатљивијих пјесама („Патриотска пјесма“, „Варвари“, „29.12.92.“, „Господу, себи, води“) из збирке Говор, Тишина које су свједочанства сувереног духа у „мочвари једноличности“. У тим мочварама и ратним кланицама растурене Југославије током деведесетих година минулог вијека, такви духови били су у поезији „разбраћених“ Јужних Словена у приличној мањини. Бјелошевић ни раније, а нарочито тада, није могао да пије сервирани „чај / од сплачина лиризма“, знајући д а се истинска поезија справља од другачијих састојака.

(Стеван Тонтић)

Предраг Бјелошевић је песник однеговане, дубинске и критичке лирске рефлексије.  Промишљање  релације  између  говора   и  тишине  јесте   жариште из кога крећу и многа друга сучељења смисаоних односа, њихови звучни сплетови и напеви.Ипак, тај сложени и самодовољни песнички исказ као да прекидају и на тренутак надјачавају слике ратних страдања, пресије, трауматски догађаји из непосредног окружења. Отуд се као крајњи и неопозив захтев истиче поновно снажење форме и успостављање изгубљене ведрине певања. И најсумњичавији конзументи песничких творевина наћи ће у овим песмама мноштво плодних подстрека, критичких опсервација, формално-језичких иновативних захвата, аутобиографских детаља, исповедних и ироничних секвенци, заумних продора и непосредних реакција на свакодневицу. Јер, неоспорно, реч је о комплексном, зрелом и доследном песничком делу, препознатљивом у обиљу српске поезије.

(НовицаТадић)

Пут који је прешао Предраг Бјелошевић јесте пут унутрашњег поетског прочишћења. Још раније исказаваши жељу да буде првосвештеник поезије кога не занимају никакви површни успјеси или ефекти, он је освојио свој простор  „из међупростора у простор који  (је) сам развио / у међувремену / слиједећи застрашујући зов строфа.

(Ранко Рисојевић)

Ћирилица, тврд повез, 234 стране.

ХУЈ

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
ПЕРИЦА МАРКОВ

Песнички глас Перице Маркова у збирци  песама Хуј, састављеној од три циклуса („Околности“, „Нутрина“, „Мноштва“),  храбро сабира песничко искуство које у себи носи свест о  несавршеностима  и  мањкавостима поезије и певања. И, истовремено, даје и знање  разрешења  сукоба  које то стање свести подразумева.  Песме  у овој збирци пева глас мудрости. Тај глас је постао имуна на сва искушења светоназора, често  глувог  за  истину  и  тупог  за свест о стварању као чину потврде испуњености трансценденције.  Имун као  енергија  која,  уколико је у служби истине и вишег смисла, постаје бесконачна  и  безвремена.  А  управо  у  том осећању лежи највеће богатство постојања, како за човека, тако и за песника.

(Из рецензије Беате Бицок)

Ћирилица, броширан повез, 60 страна.

 

У ПОТРАЗИ ЗА РИБЕРОМ

Cena 1.000 DIN 
PDV (10%) 100 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.460 DIN 
-+
МАРКО МИЛ ПОПОВИЋ

Роман „У потрази за Рибером” открива вечити проблем фалсификовања и кријумчарења уметничких дела. Марко Мил Поповић јасним, чистим језиком у форми трилера, трагајући за истином о аутентичности иконе св. Андрејa, шпанског сликара Хосеа де Рибере, зналачки преплиће садашње са прошлим временом. Главни лик Душан Арменски, историчар уметности, разоткривајући међународну банду трговаца уметнинама, подсећа да свака творевина људског духа, у одређеном тренутку, може да постане предмет трговине  и похлепе. Иако се у свету огрезлом у криминал,  све мери новцем, приповедач наглашава духовне вредности које су неупоредиве и материјално несамериве.

Водећи читаоца час кроз садашње, час кроз време прошло, подсећајући на значајне личности (Црњански, Кашанин, Мимара, Бељански,) које су на  особене начине били у сталном додиру са уметничким делима, аутиор указује и на повезаност различитих врста стваралаштва која, како каже Аристотел, увек теже добру. Управо добро и зло, морал и неморал, духовно и материјално, основни су постулати уткани у приповедни ток романа и њену поруку. А сама порука аутора садржана је у ставу да су искључиво знање и ум врховне врлине које увек, макар се на први поглед чинило и другачије,  побеђују све материјално и пролазно. Духовно се отркива у људском сазревању и њиме се досеже вечност, основни је мото овог за читање занимљивог и убедљиво написаног романа.

(Из рецензије Александре Јагодић)

Роман, ћирилица, броширан повез, 208 страна.

ПАРАМПАРЧАД

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
ЖЕЉКА ГАВРИЛОВИЋ

Књигу „Парампарчад” чине четири циклуса („Источни прозор“, „Аркадија“, „Знамење зловремена“, „Западни прозор“). Циклуси складно уобличавају стварност песме, проживљеност емоција и дубину мисли. Песме су плод суштог лиризма, оплемењеног богатим искуством о животу и свету. За читалачко уживање у песничкој речи!

Ћирилица, мек повез.

ВЕТАР У ВИТРАЖУ

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
ЈОВАНКА ЈЕЛИЋ
И најновија књига Јованке Јелић, Ветар у витражу, настала је на трагу њених претходних песничких (лирских) и прозаистичких остварења, пре свега на искуству раскошног поетског имагинаријума и богатог, животно надахнутог проседеа, коначно уобличеног у претходној књизи микро-прича Иза жалузина. И уовој књизи, састављеној из две целине под насловом „Даљине“ „Између“, читалац у ликовима јунака препознаје властиту судбину, без обзира да ли је хуморна или црнохуморна, веристичка или чисти плод стваралачке маште.
Ћирилица, тврд повез, 142 стране.
Цена без ПДВ-а: 800,00; са ПДВ-ом: 880,00
Трошкови слања: 330,00

ОПШТА ТЕОРИЈА СУЗА

Cena 1.200 DIN 
PDV (10%) 120 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.680 DIN 
-+
ВЕДРАН ЛОПАНДИЋ
Роман Ведрана Лопандића, Општа теорија суза, чине три засебне, мозаички повезане приче.
У првој приповедној целини, незадовољна монотонијом живота у провинцији, Ема бесктво из стварности проналази у вештини ониромантије коју постепено открива. Заведена њеним дражима, поверује да јој тумачење снова може открити путоказе до блиставог живота о којем машта, а потрага за бољим и лепшим животом води је у Француску. Главни јунак другог приповедног тока, војник Лоти тешко подноси улогу родитеља. Поново доживљава трауме из детињства и сећања на насилног оца. Једне вечери, док гледа дневник, Лоти доживи халуцинацију и у њему се рађа суманута жеља за насиљем коју замишља и остварује у средишту зграде Европског парламента. Трећа приповедна целина о Антону и Марији и њиховом покушају да пронађу стразбуршки стан у којем је шездесетих година прошлог века становао Данило Киш и у којем је написао део романа Башта, пепео.
Испреплетене приче истражују мистерију памћења, индивидуалног и колективног, људског и дигиталног, а прича о памћењу одувек је прича и о идентитету.
 
Ћирилица, тврд повез, 160 страна

МУВЕ

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 1.240 DIN 
-+
БИЉАНА ВУЈИЧИЋ

Нови роман Биљане Вујчић, Муве, написан је пар година пре првих назнака пандемије ковида. Реч је о  приповедно уверљивој слици људских нарави, али и понашања, изазваног изолационим мерама у друштву, поводом пандемије неједнакости која изненада и немилосрдно доводи у питање устаљене начине живота. Несналажење становништа у новим друштвеним околностима, непоузданост политичара, морални и психолошки ломови јунака приказани су у светлости  црнохуморних  заплета и расплета који остављају, осим осећаја горчине, доживљај читалачког задовољства.

Ћирилица, тврд повез, 134 стране.

 

ПИЈАНИНО СТАРОГ БЕОГРАДА

Cena 1.500 DIN 
PDV (10%) 150 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 2.010 DIN 
-+
МИОДРАГ МАТИЦКИ
          Стилски беспрекорне, приче из књиге Пијанино старог Београда, израз су дубоке стваралачке и животне мудрости Миодрага Матицког. Уједињујући у себи снагу младалачког полета и искуствене промишљености, читаоца не оставаљају равнодушним. Оне су најбољи сажетак укупног ауторовог књижевно-уметничког подухвата.                                                                                                                                        
                                                                      Нина Живанчевић
 
         Приче Миодрага Матицког, засноване на аутобиографским елементима, богате су живописним ликовима. Било да је реч о Вршчанима или Београђанима, сељацима или потомцима старих породица који, свирајући на старом пијанину, оживљавају дух прохујалог времена, одишу ненаметљивим господством које је красило и самог аутора. Звуци пијанина су се давно преобразили у приповедање да би се речи, по неписаним законима живота, поново претвориле у звук песме о црним ружама и опроштају.
                                                                                                   Милена Илишевић
 
          Истражујући границе завичајности Миодраг Матицки утискује густо сећање у приче о Београду, Бечу, Вршцу. Пијанино, симбол грађанског живота,  отвара лична сећања о одрастању, узорној каријери, хаџилуку до Свете горе, али и разговорима са Стеријом на вршачком градском гробљу, као и са учитељем мачевања Ђорђем Марковићем Кодером. Музика има посебну улогу у овим приповестима, од староградских песама, Штрауса до танга и знања о томе како се треба понашати на концертима. Аутор изриче најдубље тајне о судбини човека и његовог постојања у свету препуном опасности али и лепоте.
                                                                                                          Весна Златичанин
 
           Књига доцртава мапу живота у коме се Вршац појављује као жижна тачка из које се биографски и метафизички заснива свет. Евокативна моћ музике у овим причама брише временске и просторне границе, живо сликајући културни дух протеклог века. Аутобиографске референце доприносе утиску топле атмосфере времена које постоји још само у успоменама. Отуда је ова књига за савременог читаоца својеврсни аманет, налик цегеру госпође Јелене Тодоровић  из истоимене приче.
                                                                                                         Даница М. Савић
Ћирилица, мек повез, 340 страна
Суиздање Малог Нема и Архива Војводине

 

Pages

Subscribe to RSS - Manuskript

VRH